| 2004 |

| Streekspotters - Sjaak Langenberg / Rosé de Beer |

 home kunstenfietswerk/WindMee | home |

 

| link |
l www.sjaaklangenberg.nl

Beschouwing Spotcultuur door Sjaak Langenberg

3 sleutellokaties

Tijdens het kunstproject STEEKSPOTTERS is de scheepspotcultuur aan de Koningin Emmaboulevard in Hoek van Holland uitgebreid naar 3 nieuwe spotlocaties: in Hoek van Holland, Maassluis en Ter Heijde. De beschouwing over de spotcultuur door Sjaak Langenberg is te downloaden van de website.

Beeldend kunstenaar/publicist Sjaak Langenberg en vormgever Rosé de Beer zijn gefascineerd door de dubbele moraal in de omgang met cultuurhistorie. ‘Geschiedenis is geaccepteerde fraude’, citeren zij Napoleon. De carnavalsverenigingen in het Westland bevestigen de manipulatie van cultuurgebonden gebruiken. Iets wordt pas onderdeel van de cultuurhistorie als het wordt opgetekend, geregistreerd of mondeling wordt overgedragen. Die registratie is subjectief. Twee mensen die hetzelfde ongeluk hebben gezien zijn al in staat elkaar tegen te spreken. Fotoalbums zijn documenten vol hoogtepunten, maar tonen niet de onderwerpen die minder fotogeniek werden gevonden.

Langenberg en De Beer hebben een zwak voor fanaten die de geschiedenis willen bezweren. Voor genealogen en scheepsspotters. Zij ontwierpen drie nieuwe spotplekken voor Wind Mee. Op de bestaande spotterlocatie aan de Koningin Emmaboulevard kunnen niet de schepen, maar de spotters worden gespot, en langs delen van de fietsroute wordt de spotcultuur uitgebreid op onverwachte plekken. Daartoe parkeren ze drie auto’s langs de route waar vanuit de deelnemers aan de fietstocht de omgeving kunnen observeren. Op deze plekken kun je je fietssleutel als borg inruilen voor een autosleutel. De auto’s fungeren als schuil- en spotplekken voor de fietsers in september en oktober 2004. In de auto’s liggen verrekijkers en aantekeningen die de omgeving in kaart brengen. De notities inventariseren de jongste geschiedenis van een plek. Maar het is ook de motor achter de geschiedvervalsing. Deelnemers aan de route worden uitgenodigd de noties aan te vullen met hun eigen observaties.