| 2006 |

| Fotoboekpresentatie Helden | Helden | home Museum Oostwijk | home |

| link |
www.museumoostwijk.nl

www.studioduel.nl

Op zaterdag 9 december 2006 is tijdens de Boekenmarkt in de Oosterkerk, Schiedamseweg 95 Vlaardingen het fotoboek Helden gepresenteerd.

Fotograaf Eric van Straaten heeft in het kader van het kunstproject Museum Oostwijk het fotoboek Helden samengesteld. Met interviews door Peter de Lange, een bijdrage van Hans Aarsman en grafische vormgeving door Duel, Den Haag.
Burgemeester van Vlaardingen Tjerk Bruinsma heeft om 11 uur aan de helden van de Oostwijk persoonlijk hun exemplaar van het boek Helden overhandigen. De taart is om 11.15 aangesneden door wethouder Ben van der Velde.

| Alledaagse Helden |
In Museum Oostwijk zoeken kunstenaars met bewoners dwars door de wijk en bestaande conventies heen naar verrassende verbindingen op basis van gedeelde passies en kwaliteiten. Na de koektrommels, scooterjongens, dierenliefhebbers en de best bewaarde schatten is nu de aandacht gericht op de vaak onzichtbare bijdragen van vrijwilligers aan de sociale structuur van de wijk.

Helden zijn mensen die grote dingen doen, waar je tegen op kijkt of aan wie je een voorbeeld neemt voor je eigen leven. Helden bewonder je vaak op afstand en krijgen daardoor soms zelfs mythische proporties. Bij helden denk je niet zo snel aan je buurjongen of aan die mevrouw in die blauwe jurk die je vaak ziet in de supermarkt. Toch zijn dat de mensen die Eric van Straaten heeft gefotografeerd als Helden. Het zijn bewoners van de Oostwijk in Vlaardingen die zo op het oog misschien geen heldhaftige dingen doen. Ze zijn mantelzorger of skater maar in de manier waarop ze zich vrijwillig voor mensen of de wijk inzetten, dragen ze veel bij aan de sociale structuur van de wijk en de samenleving. Daarom zijn ze held.
Van Straaten fotografeert zijn helden zonder opsmuk en plaatst ze in een tweeluik naast een foto van de plek waar hun heldendom zich afspeelt.

Eric van Straaten maakte zijn foto’s in de context van Museum Oostwijk, een kunstproject dat zich sinds 2003 in de Vlaardingse Oostwijk afspeelt. In Museum Oostwijk worden verhalen, voorwerpen, plekken en personen verzameld met als doel ze met elkaar in verbinding te brengen. De rijke collectie van deze sociaal gelaagde en multiculturele wijk wordt onderzocht en in kaart gebracht door kunstenaars en bewoners. Het onderzoeken, selecteren en opnieuw ordenen van de collectie leidt tot een nieuwe kijk op de culturele identiteit en belevingswereld van bewoners.

De grafisch vormgeving van het boek is verzorgd door het Haagse ontwerp bureau Duel. Het ontwerp van de omslag en binnenwerk van het boek weerspiegelt de tegenstelling tussen de ‘heldenstatus’ en de bescheidenheid van de vrijwilligers. De heldenstatus vormt de basis voor het gebruik van metallic-inkten en folies, de bescheidenheid komt terug in de ingetogen vormgeving.

Met dank aan de bewoners van de Oostwijk, de gemeente Vlaardingen, Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. en en Kunstgebouw, Stichting Kunst en Cultuur Zuid-Holland/Met Andere Ogen, Waterweg Wonen en Proper-Stok Ontwikkelaars.

Concept + fotograaf Helden: Eric van Straaten
Interviews: Peter de Lange
Tekstbijdrage: Hans Aarsman
Grafisch ontwerp: Duel Den Haag
Drukwerk: Albani drukkers
Bindwerk: Boekbinderij Van Waarden
Distributie: Veenman Publishers
Oplage: 900
ISBN: 9086900534