| 2004 |

| Hollands Glorie - Zeger Reyers |

| home kunstenfietswerk/WindMee | home |


Zeger Reyers organiseerde in het kader van de kunstfietsroute WindMee een waterfietswedstrijd over Zuid-Hollandse vaarten tussen Rotterdam en Den Haag. Twee teams uit Delft (NL/TU Delft) en Duisburg (D) met 3 volgboten met camera’s en onderweg radio-interviews.

De waterfietswedstrijd is pilot voor de opmaak van ‘Hollands Glorie’, het nieuwe nationale evenement dat de kunstenaar voor ogen heeft.
In dit project combineert Zeger Reyers twee prominente uitingen van onze huidige cultuur: watersport en wielrijden. Twee disciplines waarin Nederlanders altijd hebben uitgeblonken. Met ‘Hollands Glorie’ wil hij de basis leggen voor een nieuw volksfeest dat kan uitgroeien tot een nationaal evenement met nieuwe, eigen helden.

Twee teams uit Delft en Duisburg (D) streden met zeer technisch geavanceerde waterfietsen: het team Delft Waterbike Technology (TU Delft) met ‘Macbath’ en het Duitse team Tretboot Team Duisburg met ‘Close to perfection’. Tussen start en finish is in een aaneenschakeling van etappes het traject afgelegd.De tocht voerde meters onder de zeespiegel door polders en steden, langs fabrieksterreinen en recreatiegebieden.
De sterke band met deze Hollandse biotoop is steeds aanwezig in het werk van Zeger Reyers. Van de boerensloot naast zijn ouderlijk huis tot de installatie Aqua Boogie in het GEM te Den Haag (t/m 7 november). Markante plekken, huizen die nog steeds alleen met de fiets of de boot te bereiken zijn en lokale schaatstradities als ‘Vlaardinger Moppen halen’ kleuren het traject.

Het was bikkelen door de polder, en publiek kon de tocht te fiets vanaf de waterkant volgen en de teams aanmoedigen:
Start ± 11 uur café Vlietzicht Vlaardingen (Zouteveen), via de Vlaardingervaart naar Schipluiden, vervolgens over het Zijpe, de Monsterse Watering en de Zweth richting het Haantje om daar vervolgens over de Delftse Vliet onder de Hoornbrug door, dan via de Trekvliet naar het Rijswijkseplein, over het Groenewegje, Bierkade, Zuidwal, Buitenom, Zoutkeetsingel en het Afwateringskanaal tot waar heden ten dagen niet meer verder gevaren kan worden richting zee! (Groot Hertoginnelaan). Aankomst in de namiddag.