| 2004 - 2005 |

| RIT® - Adriaan Nette |

| home kunstenfietswerk/WindMee | home |

| link |
www.adriaannette.nl

RITReismap

RITMMscript

artikel Francien van Westrenen in Tubelight september 2004

RIT is een fiets-arrangement met de kunstenaar: de reis en het reisgezelschap als sculptuur.
Speciale wens-arrangementen en ook exclusieve privé-arrangementen op aanvraag: minimaal 10 en maximaal 15 reizigers per keer. Kosten10 euro pp. Op de website zijn fotoboeken en reisverslagen opgenomen. Vanaf oktober is het RITMMscript te downloaden van de website: een individuele reisbeschrijving. RIT wordt vervolgd in het voorjaar van 2005.

RIT® - Realiteits Interferentie Toer® ontwikkelt zich naar een concept van Adriaan Nette.
RIT® - de reis als sculptuur.
RIT® is het beeld dat de reiziger – onderweg – zelf gestalte geeft.

BUROZINO, het Bureau voor Zintuiglijk Ondernemen van Adriaan Nette heeft al een behoorlijke reputatie opgebouwd op het gebied van reizen. Zo was het project ‘Dagtocht Paradijs’ uit 1998 zeer spraakmakend.

Tijdens het kunstprojekt Wind Mee biedt Adriaan Nette een fietsreis aan: RIT.
Het kader van deze tocht in het duin- en waterwegtrajekt is tweeledig: ‘kijken en bekeken worden’ en ‘het realiseren van kwalitijd(!) binnen een gegeven tijdsbestek’. De fenomenen tijd en kwaliteit worden benaderd vanuit het besef dat het mentale constructies zijn: door de mens ontworpen modellen die een specifieke omgang met de werkelijkheid voorstaan.
Nette opereert al geruime tijd op het terrein van de werkelijkheidsbemiddeling, waarmee hij aangeeft dat:‘het waarnemen als activiteit ook los kan staan van betekenissen die de waarnemer er standaard aan toekent’. Of juister gesteld: ‘de condities waaronder wordt waargenomen bepalend kunnen zijn voor (de betekenis die wordt verleend aan) het product van de waarneming’

‘voor ons kunnen vormen, kleuren en andere beeldende middelen een veelheid aan dingen oproepen die ze zelf niet zijn…..” Cor Blok

RIT® is een reis die u geheel zelfstandig kunt ondernemen. De ‘mental map’ vormt hiervoor het uitgangspunt. RIT® kan op ieder willekeurig moment en op ieder willekeurige plek een aanvang nemen. U schept voor deze reis zelf de voorwaarden en het kader.
RIT® kan echter ook worden gemaakt in gezelschap van een projecteur. Dit arrangement (maximaal 12 personen) schept een aantal condities, zoals bijvoorbeeld een gegeven vertrektijd en vertrekplaats. Als u voor dit arrangement boekt ontvangt u de complete RIT®REISMAP thuis toegestuurd. De reisduur is onbepaald en wordt in principe door de reiziger zelf vastgesteld. Plaats van vertrek wordt u gemaild nadat uw boeking is bevestigd. Voorwaarde voor deze fietstocht is dat u op het vertrekpunt verschijnt in het bezit van een goed functionerend rijwiel. Aan de fysieke en/of mentale gesteldheid van de reiziger worden vooraf geen specifieke eisen gesteld.

Een reisverslag in tekst/fotobeelden verschijnt na afloop op de site. Als een logboek stapelen de uiteenlopende reiservaringen zich hier op, reizigers kunnen hun eigen ervaringen toevoegen. De zomer door vormt zich een gelaagd beeld van gebeurtenissen, uitzichten en ervaringen van een traject tussen Den Haag en Rotterdam.

 

 

foto: Leo van der Kleij
foto: Leo van der Kleij