home
ROOS zoekt ROOS

VRAGENLIJST ‘ROOS zoekt ROOS’


In het kader van een kunstproject over (re)constructie van identiteit zoekt ROOS naar ROOS, in persoon, voorwerp en/of verhaal: ben jij ROOS of ken jij ROOS?

‘ROOS’ is in 2000 ontstaan tijdens een project van beeldend kunstenaar Jacqueline Heerema. De keuze van de naam ROOS was ingegeven door 2 dingen: de naam is mooi en roept een associatief beeld op van kwetsbaarheid en intimiteit, en op dat moment kende Jacqueline geen ROOS.

Sinds 2000 is een reeks kunstprojecten ontstaan onder de titel ‘Ik noem haar ROOS’, zoals het haakpakket en de haaklessen, de installatie ‘Eén en vier stoelen’ (naar Joseph Kosuth), de installatie achter de ramen in de Haagse hoerenstraat de Doubletstraat, de LodenROOS en StraatROOS (video) en meest recent de installatie de ROZENstoel (2003). ROOS ontwikkelt zich in de tijd als een soort alter-ego: zij leidt een eigen leven, vol kwetsbaarheid en intimiteit.

ROOS is op zoek naar haar identiteit, wortels en geschiedenis.
Met ‘ROOS zoekt ROOS’ wordt contact gezocht met werkelijke personen die ROOS heten en/of personen die ROOS kennen, in persoon, voorwerp, verhaal. Gevraagd wordt een deel van hun identiteit prijs te geven voor dit project. Met behulp van verschillende technieken (deels uit de forensische recherche) wordt een identiteit/signalement van ‘ROOS’ opgebouwd.

Om in contact te komen met personen die ROOS heten of ROOS kennen is ondermeer een oproep geplaatst in verschillende kranten (Volkskrant, NRC, Trouw, Haagsche Courant) om ROOS te benaderen en zijn flyers verspreid.

U kunt meedoen aan dit project door deze vragenlijst te beantwoorden en eventueel beeldmateriaal op te sturen via de post of email . U kunt ook in persoon aanwezig zijn in het GEM op 24 juni 2004:

Het GEM (onderdeel van het Gemeentemuseum Den Haag) is gevestigd aan de Stadhouderslaan 43 te Den Haag. Tijdens de manifestatie van de Haagse Rondgang op lokatie #1 zijn daar verschillende kunstenaars en kunstenaarsinitiatieven aan het werk: opbouw vanaf 10 uur, start projecten vanaf 18 uur, officieel moment om 19 uur. De avond duurt tot ca. 23 uur. De projecten blijven in het GEM tot en met zondag 27 juni.

Tijdens ‘ROOS zoekt ROOS’ wordt de hele dag en avond ter plekke de vermeende identiteit van ROOS samengesteld aan de hand van personen, voorwerpen en verhalen en met behulp van verschillende technieken: met beeld (fotografie door Leo van der Kleij) en geluid (interviews door Marije Schuurman Hess) en vorm (Clavig Jansjager).

Bijgaande VRAGENLIJST vormt de opmaak naar het project.
Vriendelijk verzoek de lijst in te vullen en aan te vullen met foto’s en citaten, uit persoonlijke verhalen, boeken, films, muziek etc.
Mail de reaktie naar: jheerema@euronet.nl of stuur naar : Jacqueline Heerema Galileistraat 16 2561 TE Den Haag en kom naar het GEM!

Meer informatie: www.jacquelineheerema.nl of 06.12061651

VRAGENLIJST ROOS - WIE IS ROOS?

Nb alle gegevens worden vertrouwelijk en onherkenbaar behandeld en losgekoppeld van de werkelijk persoon. Naast meer feitelijke gegevens komen heel persoonlijke vragen aan bod. Aan u de vraag wat u van de identiteit van ROOS wil prijsgeven.


Welke betekenis heeft de naam ROOS voor u?

In welke relatie staat u tot ROOS?

Welke associaties roept ROOS op?

Hoe zou u ROOS omschrijven?

Welk signalement heeft ROOS?
geboortedatum
geboorteplaats
geslacht
ras
nationaliteit
beroep
burgerlijke staat
lengte
kleur ogen
kleur haar
bijzondere kenmerken (wenkbrauwen, stand van de oren, neus, jukbeenderen, snor, littekens, tatoeages) ……..

Welk gezichts- of lichaamsdeel van ROOS is het meest interessant of het meest intrigerend?

Welk verhaal is onlosmakelijk met ROOS verbonden?

Aan welk voorwerp hecht ROOS het meest belang?

Heeft u een verhaal over ROOS en een stoel?

Welke voorkeuren heeft ROOS?
partner
eten
drinken
literatuur
muziek
film
theater
kunst
vakantie
…… ..

Welke dromen heeft ROOS?

Welke ambities heeft ROOS?

Welke relaties zijn voor ROOS het meest van belang?

Waar staat ROOS voor?

Hoe ruikt ROOS?

Hoe klinkt ROOS?

Zou u ROOS willen veranderen?

Wilt u verder meewerken aan ‘ROOS zoekt ROOS’?

In persoon: stuur /mail zelf een foto en/of kom naar het GEM voor een fotosessie

In verhaal: stuur/mail een verhaal en/of kom naar het GEM voor een interview

Met een voorwerp: stuur een afbeelding of omschrijving en/of kom ermee naar het GEM


Met dank voor uw medewerking. Tzt zal op de website http://www.jacquelineheerema.nl een verslag van dit project volgen.
Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond ROOS, geef dan uw emailadres door op jheerema@euronet.nl

Jacqueline Heerema, juni 2004