Bewoners tonen hun meest dierbare bezit, dat in het oude én in het nieuwe huis steeds een bijzondere plek heeft

| 2002 |

| Gelijke huizen, verschillende bewoners? | home |

TV-programma met TV WEST in nieuwbouwwijk Ypenburg, Den Haag

In 'De Dropping' van TV WEST wordt steeds een kunstenaar geblinddoekt meegevoerd naar een onbekende plek en krijg daar vervolgens een opdracht. Heerema wordt meegevoerd naar de Haagse nieuwbouwwijk Ypenburg en krijgt de opdracht: gelijke huizen met verschillende bewoners, wat kan jij daarmee? Heerema vraag in Ypenburg bewoners iets te tonen waaraan ze zeer gehecht zijn en dat is meeverhuisd van het oude naar het nieuwe huis. Door de eigenheid van bewoners ontstaat een zeer gevarieerd beeld van bewoners van een uniforme nieuwbouwwijk.

Wat begon als een wonderlijke dag met een 'open' nieuwsgierigheid leidde tot het bijstellen van verwachtingspatronen: " Ik heb mijn beeld van deze nieuwbouwwijk als 'witte enclave' volledig moeten bijstellen. Ik vraag mij af waar dat beeld eigenlijk vandaan komt. Ik ben opgegroeid in Den Haag Zuid-West, een na-oorlogse nieuwbouwwijk waar juist de nieuwste popgroepen zoals Q65 ontstonden. Waarom zou in Ypenburg dan géén nieuwe (jongeren)cultuur ontstaan, die het hele land op z'n kop zet?"

Presentatie: Hans Vandenburg, camera: Henk Weelink, geluid: Jeroen Pannekoek en samenstelling: Ilse Bijstra en Marlies van Roijen. Met dank aan de bewoners.