| 1998 |

| "Kunt u mij zeggen waar ik de toiletten kan vinden?" | home |

interactieve installatie ‘(t)huis ‘over privé en openbaar in het Atrium van het Stadhuis te Den Haag,
nav van de meest gestelde vraag in het Atrium van het Haagse stadhuis: "kunt u mij ook zeggen waar ik de toiletten kan vinden?"

In de overweldigende witte architectuur van het stadhuis is - naar de visie van de architect- geen verwijzing geplaatst naar iets dat zo basaal en banaal is als de toilet. Deze discrepantie tussen visie (van de architect) en de alledaagse werkelijkheid vormt de basis van een onderzoek dat leidt tot de installatie (t)huis: een tafeltje, een stoel en 2 fotoboeken nodigen de toeschouwer/gebruiker uit tot ervaren en commentaar.
Met dank voor alle bijdragen.

In 1999 weer te zien in TRY OUT, door Stroom hcbk, Den Haag.

Tijdens de Haagse Salon, een groots opgezette, laagdrempelige presentatie van Haagse kunstenaars in het Atrium van het Haagse stadhuis wordt de installatie (t)huis gepresenteerd: 1 tafeltje, 1 stoel, 2 fotoboeken en wat pennen en potloden met de uitnodiging:
ga even zitten, neem de tijd, blader door de boeken en geef een reaktie.
Hoe ga je om met privé in het openbaar?
Wat is privé - openbaar?
Hoe voelt dat?

Bezoekers kunnen plaats nemen aan het kleine tafeltje in de immense ruimte en de fotoboeken bekijken. Deel I van de fotoboeken schetst mijn persoonlijke geschiedenis van geboorte tot heden; een heel herkenbaar anekdotisch familiefotoboek, een stukje privé. Deel II is een verslag van het hele onderzoek. In de vorm van een ‘dagboek’ in alle openbaarheid - dat onderdeel uitmaakt van het tweede boek - is tijdens de Haagse Salon elke dag een fotoregistratie gemaakt en is elke dag het ‘dagboek’ aangevuld met commentaren van passanten.

Mede door de laagdrempeligheid en de ongedwongen situatie van de Salon krijgt het project veel respons.

Met dank aan Stroom