| 1999 |

| daar – hier | home |

interactieve installatie over verplaatsing in tijd, ruimte en gedachten, Kunstuitleen Nieuwegein

" daar - iedereen raapt weleens ergens zomaar een steentje of schelpje op, stopt het in een jaszak, en later thuisgekomen zit er opeens een persoonlijk verhaal aan zo'n ogenschijnlijk waardeloos voorwerp - hier "

Heeft u ook zo'n steentje met verhaal? Toeschouwers en passanten spelen een actieve rol in het realiseren van deze tijdelijke collectie door hun steentje met verhaal letterlijk bij te dragen tijdens de installatie in de etalage van de Kunstuitleen. De Kunstuitleen is gevestigd in het winkelcentrum van Nieuwegein. Tijdens de installatie mengde deze persoonlijke collectie zich tussen de commerciele uitingen in de overige etalages.
Met dank aan het winkelend publiek en bewoners voor alle bijdragen.

De installatie bestaat uit 2 delen: de inrichting van de etalage zelf en de uitnodiging aan derden om mee te doen en de etalage (aan) te vullen: gedurende de tentoonstellingsperiode groeit deze tijdelijke collectie

iedereen raapt weleens steentjes of schelpen op, stopt zo'n voorwerp in z'n zak en thuis wordt dat kleine voorwerp een souvenir: het heeft voor de eigenaar een hele persoonlijke betekenis gekregen, die samenhangt met een persoonlijke anekdote: "weet je nog toen daar" het voorwerp is voor de eigenaar verandert door de toegevoegde betekenis; hetzelfde voorwerp is voor ieder ander volslagen waardeloos

deel I:
achterwand: DAAR grote rode tekst met uitvergroting van foto van steentjes
en tekst op het glas: HIER grote rode tekst op het glas en ca. 100 zuignapjes met haakjes

deel II:
kunstbeleving is niet passief: als toeschouwer kan je het zelf ervaren; kunst is onderdeel van de maatschappij, en kan gewoon, alledaags en laagdrempelig zijn: vandaar de uitnodiging aan toeschouwers, kinderen, klanten, collega's, vrienden en passanten om mee te doen: In een gripzakje zit een kaart met daarop de uitnodiging om mee te doen. Alle inzendingen krijgen een plaats tegen het raam van de kunstuitleen, voor iedereen te zien.
Mede door de gunstige locatie van de kunstuitleen in het winkelcentrum van Nieuwegein, met als naaste buren de bibliotheek en het stadhuis, volgen veel passanten het proces en dragen bij aan het realiseren van deze tijdelijk collectie.