| 2003 |

| Ons dagelijks brood | home |

installatie tijdens de Stand van Zaken deel 3,
Stroom, Den Haag

Voor de Stand van Zaken heeft Heerema niet gekozen voor de representatie van een bestaand werk, maar voor het laten ontstaan van een nieuw werk, waarbij de gevolgde werkwijze en uitwerking exemplarisch is voor haar werk: verwantschappen bepalen de vorm, interactie maakt het werk. ‘Ons dagelijks brood’ is daarmee een installatie die meer vragen genereert als antwoorden biedt.
De installatie bestaat uit een tafel, waarop dagelijks een in doek gewikkeld brood wordt toegevoegd. Publiek kan het brood proeven.

VERWANTSCHAPPEN
Een combinatie van factoren leidt tot deze installatie: als lieux de mémoire vestigt Heerema de aandacht op de voormalige broodbakkerij waar deze tentoonstellingsruimte is gevestigd, zij betrekt daarbij met gevoel voor traditie haar fascinatie voor haar overovergrootmoeder, de jonge weduwe Mettje (1825 - 1920) die als stoetvrouw langs de deuren brood verkocht om in het onderhoud van haar 9 kinderen te voorzien, ritualiseert de dagelijkse handeling van broodbakken, herpositioneert woorden uit een religieuze context binnen de kunstcontext, en stelt de actuele vraag naar de maatschappelijke relevantie van kunst in beeldvorming en betekenisgeving.

Met dank aan de Haagse bakkers Hans en Frans Hessing