| 2001 |

| Aan tafel! - A Table! | home |

| link |
www.lavalette-art.net/

installatie voor Transhumance, in Lavalette, Auvergne, Frankrijk

Voor de installatie 'Aan Tafel! - A Table!' heeft Heerema tijdens een reeks ontmoetingen 'Aan Tafel!' bij Fransen en Nederlanders stoelen en anekdotes verzameld. De bezoeker proeft, ruikt, hoort, voelt, ziet, herkent en herinnert in de alledaagse voorwerpen deze ontmoetingen. Transhumance is een tentoonstelling met een 10-tal Nederlandse en Franse beeldend kunstenaars in een verlaten boerderij in de Auvergne, zomer 2001.

In een verlaten boerderij in een streek waar steeds meer oorspronkelijke bewoners wegtrekken stelt Heerema een 'eettafel' op, omringt door een 8-tal verschillende stoelen. Op de 'tafel' en de stoelen bevinden zich allerhande materialen. Heerema noemt dat anekdotes. Zij verbeelden de ontmoetingen van Heerema als gast aan tafel bij verschillende mensen in zowel Nederland als Frankrijk. Tijdens die maaltijden registreerde zij de wijze waarop de maaltijd werd genuttigd, met wie, wat er op tafel komt, de gesprekken, het servies en meer van die zaken die onderdeel kunnen zijn van een maaltijd. Aan het eind van de maaltijd ruilde zij een meegebrachte stoel om met een stoel van haar gastheer/vrouw. Déze stoelen ziet u terug in de installatie: een wonderlijke bijeenkomst van alledaagse voorwerpen die in hun vorm en uiterlijk wel gasten lijken aan een gezamelijke feestdis. Je raakt als bezoeker benieuwd naar het gesprek dat zij voeren en wat zij gaan eten. Kan je -bijwijze van spreken- zo aanschuiven, of voel je je juist een ongenode gast?

Voor Heerema is de 'tafel' metafoor voor ontmoeting: "Tafels spelen een belangrijke rol in mijn beeldend werk en leven. Aan tafel komen personages samen met elk hun eigen wereld, hun gedachten en gewoontes. Bovendien overstijgt de wijze waarop de maaltijd wordt gebruikt het alledaagse en is het veeleer een verbeelding van zaken als identiteit en globalisering, met alle sociale en economische connotaties die aan die context zijn verbonden. Op deze wijze is de tafel illustratief voor veranderingen in de maatschappij."


Aardse zaken

Carambar

Karakter

Kleurplaat

Ontbijt

5 jaar!

Tijd

Wortels