| 2009 |

| RE-LOVERS ONLY | home |

link

www.dedcr.nl

concept voor een interactieve installatie

Ik heb een installatie bedacht voor de DCR, geïnspireerd door mijn huidige werkplek in deze culturele broedplaats en mijn betrokkenheid bij kunstenaarsinitiatief Satellietgroep.

Vanuit mijn verlangen naar de zee wordt de DCR een schip. Inspiratie, met toegevoegd drama is ‘The Kate&Leo Thing’ uit de film Titanic: een scheepsboeg komt uit het bovenste deel van de gevel - het beeld kan dan ook nog iets gekanteld zijn - bezoekers kunnen op de onderste railing

vóór op de boeg het ultieme gevoel ervaren van overgave.

Uitwerking van het concept volgt.

kader

Verlangen naar de zee. Verlangen als zusje van sentiment, een gevoel steeds willen herbeleven, re-enacting (Titanic, Love actually, Klene drop reclame). Bovendien kan iedereen ster zijn of sterrenstatus krijgen in programma’s als Idols of Topmodels. 

Mijn fascinatie: een surreal beeld oproepen, een tijdelijk beeld dat zich vastzet in je (beeld)geheugen, een icoon?

re-enactment is het zo waarheidsgetrouw mogelijk naspelen van historische gebeurtenissen zoals belegeringen en veldslagen. Een vorm van Living history.

http://re-enactment.verzamelgids.nl/

re-enacting in de kunst

In 2005 vond het eerste seminar plaats over verschillende aspecten van reenactment in de hedendaagse kunst. Het eerste seminar met de titel: ‘the Re-enacting Self’ werd gëinitieerd door advisor Paul Perry en gastbegeleider Sven Lütticken (criticus en curator). Veel kunstenaars zijn bezig met re-enacting: het opnieuw (laten) uitvoeren van bijvoorbeeld historische veldslagen, het imiteren van psychologische experimenten of het opnieuw vertonen van performances. Het kunstenaarschap zelf kan ook worden opgevat als een vorm van re-enactment. (zie ondermeer: 'Life, once more', forms of reenactment in contemporary art, Witte de With 2005)

verlangen of sentiment:

Film Titanic, scène waarbij Jack en Rose op de boeg staan:

http://www.youtube.com/watch?v=q_ajXBmz7V8&feature=related 2.24 – 2.38 (voor deze scène werd overigens een modelschip gebruikt; is er dan sprake van re-re-enacting?)

re-enacting Titanic:

Film Love actually

http://www.youtube.com/watch?v=jQGFoLiilwU&NR=1

5.36

Klene drop reclame:

http://www.youtube.com/watch?v=OL4xq2WVpRA

0.12-0.15

 

eerder werk: 

http://www.jacquelineheerema.nl/schommel/index.html

installatie met een schommel in het raamkozijn van TENT voor 1 middag; een momentopname die 7 jaar later nog de reactie ‘legendarisch ‘ oproept, als een icoon dat zich vastzet in het collectief (beeld)geheugen.

Tijdens 1 middag kwamen 280 bezoekers waarvan 53 hebben geschommeld.

iconen:

Le saut dans la vide van Yves Klein, Bas Jan Ader, film no 8 Guido van der Werve Everything is going to be allright.